Vanliga frågor

När öppnar keramikrundan?
Som ni säkert redan vet är vi 6 stycken keramiker som samarbetar. 
Vi har alla öppet året om.
Sommartid 
har vi alla öppet, men inte exakt samma tider, gå gärna in på våra respektive hemsidor för mer information. Eller se kartan, på fliken: Öppettider.
Vintertid går det bra att komma till våra verkstäder, men ring gärna innan du kommer.

Var hittar jag Keramikrundans Broschyr?

Den finns att hämta på Turistbyrån i Visby, samt i våra verkstäder. Den kan även finnas på andra ställen runt om på ön.
Du kan ladda ner broschyren här på vår hemsida.

Hur länge har rundan funnits?
Sedan 2015

Hur uppstod idén med det gemensamma projektnamnet?
Som en naturlig del av läget, närheten till våra verkstäder och många kunder som åkte runt på en ”keramikrunda” kom vi på, som är kompisar och kollegor, att vi skulle starta en keramikrunda tillsammans.
Under åren så har vi gjort en gemensam broschyr, skaffat skyltar en hemsida och fördjupat vårat samarbete. Vi är dock enskilda företagare som driver våra företag som inte är konkurenter utan kompletterar varandra.

Då vi är kollegor och kompisar som startat denna runda så kan man inte söka in i keramikrundan som keramiker utan det är vårt eget gemensamma projekt.

Vad heter (hur definierar ni) området på Gotland där ni håller till?

Socknarna Etelhem, Lye , Garda och Linde ligger nära varandra i ett geografiskt område på sydöstra Gotland.

Själva rundan är på ca 3 mil.
I Etelhem finns tre keramikverkstäder och i Lye, Garda och Linde finns en verkstad vardera. Det är korta avstånd mellan alla verkstäder.

Frågor som kommer upp: Var börjar man när man åker på keramikrundan? Där du råkar befinna dig först. Det är som när du kommer till ”London och åker med en hop on hop off buss” (OBS! Vi har ingen buss som åker runt med besökare)

Avstånd Visby?
Ca 4 mil

När öppnar ni upp inför säsongen?
Skyltarna ”Keramikrundan” sätter vi upp den 1 maj och tar ner dom den 30 sept. Dock är vi alla åretruntföretag. På sommaren har vi alla öppettider men inte exakt samma, vi har en karta på vår hemsida där man kan se vilken som har öppet eller vem man kan ringa till innan man kommer.

Är det hantverk, konst eller konsthantverk?
Konsthantverk i Lergods och stengods.
Alla leror är olika i sig det gör att vi automatiskt får olika uttryck, därutöver så jobbar vi alla med vår egen design och formspråk. Det blir då en stor variation för besökaren att se. Rundan är väldigt uppskattad.

Hur kommer det sig att det finns så många keramiker just här?
Mycket av en slump.
Några kom till Etelhems krukmakeri som drejare från början, någon råkade hitta ett hus just här och några har alltid bott här i trakten.